Yurt dışında veya serbest bölgelerde tüzel kişiler ile satın alınan malın Türkiye yolu aracılığı ile transit veya direkt olarak yurt dışına tüzel kişiler tarafından satılmasına verilen isimdir. Ticareti yasaklanmış uluslararası anlaşmalar ile, bakanlığın uygun görmediği ürünler transit ticaret için tercih edilmez. Tüzel kişiler tarafından ticareti kabul edilmez.
TRANSİT TİCARET NE ANLAMA GELİR?
Transit rejimi ise, ticaret politikalarına veya ithalat vergilerine tabi tutulmayan, ihracat ile ilgili işleri tamamlanmamış ürünün gümrük gözetimi dahilinde Türkiye Gümrük Bölgesi içindeki belirli bir sınırdan taşınmasına denir.
İthalat ve ihracat rejimlerine tabi tutulmadığı için herhangi bir gümrük beyannamesi düzenlenmesi olmaz. Fakat bu durumdaki ödeme şekilleri transit ticarette uygulanabilir.
Transit ticaret ödeme şekli olarak kabul edilmez. Bir ticaret olarak kabul edilir. Vergi, harç, resim istisna uygulamaları gerçekleştirilir.
GÜMRÜKLEME NEDİR?
Dış ticaret faaliyetlerinde ürünlerin geçiş işlemleri sırasında devlet ile olan aradaki bağdır. Gümrükten muaf olan eşyalar hakkında işlemler yapmak. Gümrük formalitelerinin anlaşmalar içinde uluslararası uygulamaları düzenlemek. Usul uygulamalarına yönelik gerekli bilgileri sağlamak.
Dış ticarete ait usulleri belirlemek. Sınırda yapılan ticaretler ile ilgili gümrük işlemlerinin gerçekleşmesini sağlamak. Transit rejimine dair işlemleri düzenlemek, yürütülme faaliyetinde rol oynamak. Teşvik mevzuatına uygun gümrük kurallarının yerine getirilmesini sağlamak.
Bakan tarafından verilmiş yukarıdaki saydığımız görevlere benzer, görevleri yerine getirmek. Laboratuvar kurmak, tahlil hazırlamak ve yürürlüğe koymak. Posta, eşya, gibi elektronik ticaretle ilişkisi olan durumlarda gümrük ile ilgili kısmın yürütülmesini sağlamak.
GÜMRÜK İDARELERİ :
Herhangi yabancı bir ülkeden diğerine
Yabancı olan ülkeden Türkiye’ye
Ya da Türkiye’den yabancı bir ülkeye
Diğer bir iç gümrük idaresinde transit gümrükleme yapılmasına müsaade edilir. Ancak bunu gerçekleştirebilmek için gümrük vergisini vermek gerekir. Ülkemizde transit gümrükleme gerçekleştirilen 28 ülke vardır.
VERGİ AÇISINDAN GÜMRÜKLEME : Transit ticaret dahilinde olan ürünler, ithalat veya ihracata ilişkin vergi durumlarında fon tahsili yapılamaz. Uluslararasında yasaklanmış ürünler ticarete uygun görülmediğinden dolayı transit ticaret arasına dahil edilmez. Transit ticareti olarak sayılması için yurt dışından geldiğinin kesin belirli olması gerekir. Gümrük idarelerinde verilen izinler fiktif depo alınması fiili hükmünde olmamaktadır.