Gümrükleme süreci tamamlandığında, bu, eşyanın alıcı ülkenin gümrüklerini sonuçlandırdığı ve varış noktasına doğru bir sonraki aşama için uygun olduğu anlamına gelir. İthalat gümrükleme, kargonun bir ülkeye (ithalat) ve ülke dışına (ihracat) hareketini kolaylaştırmak için malların gümrük idaresi aracılığıyla alınması işlemidir.
İthalatçı olmak hakkında
Malların ithalatı, gümrükleme formalitelerinin yerine getirilmesi ile yakından bağlantılıdır. Vietnam veya Çin gibi Avrupa Birliği dışındaki bir ülkeden bir AB Üye Devletine mal ithal ediyorsanız, AB düzenlemelerine göre ithalatçısınız. Malları bir AB ülkesinden diğerine taşırsanız ithalatçı olmazsınız. İthalatçının en önemli yükümlülüklerinden biri malları gümrükten çekmektir. AB’ye ithalat için hangi gümrük prosedürünün olduğunu ve ithalatçının hangi belgeleri hazırlaması gerektiğini sunuyoruz.
İthalatçılar için en büyük zorluklardan biri, kendi ülkelerine ulaştıklarında ürünleri için gümrük işlemlerini yapmaktır. Bu kılavuz, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri dahil çoğu ülkede gümrük işlemlerinin nasıl yapılacağına dair sağlam bir genel bakış sağlayacaktır.
Gümrükleme nedir?
İthalat gümrükleme, ulusal hükümetlerin mal akışını uluslararası sınırlar boyunca kontrol ettiği ve paraya dönüştürdüğü süreçtir. Gümrük kontrolü bağlamında gümrük işlemlerini tanımlamak için, uluslararası olarak gönderdiğiniz herhangi bir malın uluslararası bir sınırı geçmek için izin alması gerektiğini söylemek yeterlidir. Bu “izin” sadece ilgili ülkedeki gümrük idaresi tarafından verilebilir.
İhracat ve İthalat Gümrükleme Arasındaki Farklar Nedir?
İşletmenizde uluslararası yük taşımacılığı yapıyorsanız, büyük olasılıkla ihracatçı veya ithalatçı olursunuz. İhracata yönelik kurallar, düzenlemeler ve süreçler ithalat için geçerli olanlardan farklı olduğu için ikisi arasındaki ayrım geçerlidir. Uluslararası ticaret senaryolarının çoğunda, satıcı ihracat gümrükleme sorumluluğunu alır ve ithalat işlemi için alıcı sorumludur. Detaylar hakkında ardemgumruk.com adresimizi takip edebilirsiniz.
İthalat ve ihracat gümrükleme prosedürlerinin ülkeye özgü olduğunu anlamak da zorunludur, bu nedenle işinizle ilgili ülkelerde tam olarak nasıl çalıştıklarını araştırmalısınız. Bununla birlikte, tüm gümrük makamlarının izlediği bazı genel ilkeler vardır ve bu kılavuzda bunlara odaklanacağız.
İthalat ve ihracat gümrükleme prosedürleri, özellikle küresel ticaret arenasına ilk adımlarını atanlar olmak üzere, küçük ve orta ölçekli işletmeler için uluslararası yük taşımacılığının en göz korkutucu unsurlarından biri olmalıdır.