İhracat gümrükleme prosedürü, malların bölgeden çıkışına ve yurt dışına sevkine izin verir. Diğer şeylerin yanı sıra, ihracat yapan şirketler için bir kaç aşamadan oluşur. Bu yazımızda ihracat gümrükleme konusunda bilgi vereceğiz. Bu hususta detaylı bilgileri ardemgumruk.com üzerinden edinebilirsiniz.
İhracat için hangi belgeler gereklidir?
Temel ihracat belgeleri, İhracatçının adı ve adresi, İthalatçının adı ve adresi, Teslimat adresi (ithalatçının adresinden farklı ise), Faturanın yeri ve tarihi, Paketlerin işaretlenmesi, numaraları, sayısı ve türü, Paketlerin net ve brüt ağırlıkları ve boyutları gibi birçok detay mevcuttur. Dolayısıyla ihracat gümrükleme konusunda profesyonel destek almanız doğru olacaktır.
Süreç Hakkında Kısa Bilgilendirme
Avrupa Birliği’nin başka bir Üye Devletine gönderilen mallar, Topluluk içi ticarete tabidir ve bu, gümrük ihracat formalitelerine tabi değildir. İhraç edilen mallar, gümrük idaresi denilen bir gümrük idaresinde ihracat formalitelerine ve çıkış idaresinde veya bu formaliteleri yerine getirmeye yetkili ofiste çıkış formalitelerine tabi olmalıdır.
İhracatta, ihracatçının yerleşik olduğu (usulüne uygun gerekçeler dışında) veya malların paketlendiği veya nakliye veya konteynere yüklendiği gümrük idaresinde formalitelerin tamamlanması gerekir. İhracat beyannamesi elektronik ortamda verilir. Emniyet ve güvenlik için gerekli veriler, belirli durumlarda ihracat beyannamesini desteklemek için sunulmalıdır.
ardemgumruk.com, ihracat beyannamesini işler, muhtemelen malları kontrol eder ve serbest bırakma olarak bilinen malları kaldırma yetkisi konusunda profesyonel bir kadro ile hizmet vermektedir. İlerleyen süreçte mallar daha sonra çıkış idaresinin malların fiili çıkışını izlemesine izin vermek için mal sahibinin malların gelişini bildirmesi gereken çıkış idaresine taşınabilir.
Söz konusu eşya, ihracat beyannamesinin kabulü sırasında ibraz edildikleri eyalette gümrük bölgesinden çıkış yapmalıdır. Malların taşıma şekli ve ihracat için izin verildiği yer ne olursa olsun (bunun bir ev izni prosedürü veya bir büro izin prosedürü olmasına bağlı olarak), malların ülkesinden çıkış noktasına kadar eşlik edilmesi gerekir.
Gümrük çıkış idaresi, malların Avrupa Birliği’nin gümrük bölgesini terk ettiği ofistir. Malların ihracat için usulüne uygun olarak beyan edilmesini sağlamaktan, Avrupa Birliği topraklarından etkin bir şekilde ayrıldığından emin olmaktan sorumludur. Aynı zamanda, malların ihracat formalitelerine konu olmadan Avrupa Birliği’nin gümrük bölgesinden çıkmamasını sağlamaktan sorumludur. Mal sahibi, ihraç için serbest bırakılan eşyanın gelişini gümrük idaresine bildirir. Çıkış gümrük idaresi, sunulan eşyanın beyan edilen eşya ile aynı olmasını sağlar Taşıyıcı, malların çıkışını elektronik olarak çıkış ofisine bildirir, bu da malların Avrupa Birliği topraklarından fiziksel çıkışını doğrular ve ihracat ofisinde çıkışı onaylar. İhracat ofisi, çıkış teyidi karşısında bir elektronik çıkış sertifikası düzenler. Bu çıkış sertifikası, ihracatçının, ihracatın yararlandığı KDV’den muafiyetini vergi makamlarına gerekçelendirmesine olanak tanır.